[...] Już nie będę po ang. wrzucał. Wersje w języku angielskim znajdziecie na glycemicindex.com jeśli ktoś chce. Jakie są różnice między IG a ŁG? Twój poziom glukozy we krwi i jego spadek, gdy jesz mięso zawierające węglowodany. To jak duży będzie ten wzrost i jak długi, będzie zależało od jakości węglowodanów (IG) i ich [...]
[...] poprzez: - sarsaparilla - działanie napotne, uspokajające przeciwzapalne w obrębie stawów, może zwiększać libido, koi układ nerwowy, wspomaga trawienie, reguluje poziom glukozy i cholesterolu - tatarak - uspokaja, ma działanie żółciopędne, moczopędne - pokrzywa - działanie moczopędne, zawiera m. in. żelazo - czystek - bogactwo [...]
[...] Eliminuje z organizmu zarówno endogenne jak i egzogenne substancje szkodliwe. Glukuronolakton jest prekursorem rybozy - przedłuża i podtrzymuje jej działanie. Zwiększa poziom energii i wytrzymałości oraz zapobiega odkładaniu się tłuszczu przez nadmierną stymulację insuliny. L-Cytrulina zwiększa poziom tlenku azotu. Po 2 godzinach od zażycia [...]
[...] to miedzy innymi mutacja genu APOE, poleca witamine E, hupercyne A(2x400mcg), zen szen panax lub koreanski (9gram), bakope monnieri (moze przeczyszczac) ktora podnosi poziom neuroprzekaznikow i poprawia prazeplyw krwii, omega 3, szafran. Ginkgo biloba odradza (rozrzedza krew) – Graves-Basedow – w tej chorobie poleca selenian sodu 200mcg a [...]
Nie robiłem badań przed/po . Ale podobno dawki minimalne nie blokują. Co innego 300% dawki minimum. Ja ponad 3x10 nie wychodzę. I więcej jak 30dni. "Nie wpływa znacząco na poziom wolnego testosteronu, z tym że w zależności od dawki i długości stosowania może prowadzić do lekkiego blokowania. Wywiera silny efekt anaboliczny Posiada niski potencjał [...]
[...] jednak, że kluczem nie jest udzielenie odpowiedzi na zasadzie "tak" lub "nie", a zrozumienie istoty glukoneogenezy i odniesienie jej do czegoś takiego jak "fizjologiczny poziom glukozy" i "fizjologiczny poziom insuliny". Bo rozumiem, iż zdajesz sobie sprawę, że organizm dba o utrzymanie homeostazy, a glukoneogeneza nie jest procesem mającym [...]
[...] spozywajace 1h po treningu silowym: -węglowodany 100g - CHO (maltodextrin) -placebo - PL ex - trening D - napoj trening: 10x8 leg extensions czas trwania ~20min wyniki: poziom glukozy i insuliny we krwi: poziom glukozy(przed/po 30min): CHO 85/175 mg/dl PL 89/bez zmian poziom insuliny we krwi (przed/po 30min): CHO 6.5/~110µIU/ml PL [...]
Herbata, wiśnie, gryka i cynamon dla cukrzyka W diecie osób chorych na cukrzycę powinny się znaleźć wiśnie, cynamon i gryka, które obniżają poziom glukozy we krwi oraz herbata, która pobudza aktywność hormonu insuliny, regulującej metabolizm glukozy. Cukrzyca jest poważnym zaburzeniem metabolizmu, które objawia się niebezpiecznym wzrostem poziomu [...]
[...] indziej fermentuje mlekowo/alkoholowo/octowo ? uschematyzowanie: hormon wzrostu(przyssadka mozgowa) ogolny wzrost ciala, zwiekszona synteza bialka insulina(trzustka) obniza poziom glukozy we krwi zwiekszajac jej zuzywanie w procesach spalania i syntezy glikogenu, zwiekszenie syntezy bialka w organizmie glukagon(trzustka) podnosi poziom glukozy [...]
Fruktoza nie podnosi poziomu insuliny, poza tym owoce zawierają znikomą ilość fruktozy. Nawet pełnoziarniste produkty zbożowe w porównaniu do owoców mają zazwyczaj wyższy ładunek i indeks glikemiczny, co oznacza, że poziom glikemii po ich spożyciu jest mniej stabilny. Mają także wyższą gęstość energetyczną, czyli mniej składników odżywczych na 100 [...]
[...] dobre działanie na komórki wątroby, zabija drobnoustroje grzyby pasożyty i korzystnie wpływa na detoksykację wątroby. Jednak jeśli mówimy o prawdziwym eliksirze młodości na poziomie komórkowym to numerem jeden nie jest żadna metmorfina tylko epitalon. Cofa zegar biologiczny, wydłuża życie i teleomery na łańcuchach DNA. Jest nazywany przez [...]
[...] dobre działanie na komórki wątroby, zabija drobnoustroje grzyby pasożyty i korzystnie wpływa na detoksykację wątroby. Jednak jeśli mówimy o prawdziwym eliksirze młodości na poziomie komórkowym to numerem jeden nie jest żadna metmorfina tylko epitalon. Cofa zegar biologiczny, wydłuża życie i teleomery na łańcuchach DNA. Jest nazywany przez [...]
[...] "cukier to węgle, ale powodują duże wahania a wręcz skoki insuliny oraz glukozy we krwi więc wg mnie nie jest to korzystne, najlepiej utrzymywać jak najdłużej podniesiony poziom żeby osiągnąć anaboliczny efekt na którym zależy kulturystom" Nie wydaje mi się aby podwyższony poziom cukru był skuteczny w rozwoju masy mięśniowej. węglowodany [...]
[...] z fatem ************ moze sie ten fragment przyda: 'Organizm osoby, która od czasu do czasu spozywa produkty o wysokim indeksie glikemicznym, wydziela insuline, aby obnizyc poziom glukozy we krwi. Jesli jednak ktos regularnie przyjmuje takie pokarmy, moze wytworzyc insulinoopornosc (znana takze jako niska wrazliwosc na insuline). W rezultacie, [...]
[...] w żywej komórce w bardzo małych stężeniach. Wszystkie hormony organizmu tworzą układ hormonalny, w którym współpracują ze sobą jak np. adrenalina i glukagon podnoszą poziom glukozy we krwi lub działają antagonistycznie względem siebie np. insulina obniża poziom glukozy, a adrenalina i glukagon go podwyższają. U kręgowców obejmuje on [...]
[...] pożywienia bogatego w składniki odżywcze zawierają one również fruktozę. Spożycie fruktozy w zbyt dużych ilościach może spowolnić działanie tarczycy, jak również zwiększyć poziom glikacji białek. Glikacja używając języka potocznego jest brązowieniem, tak jak w przypadku skórki od chleba. Glikacja polega na wzajemnym łączeniu się cząsteczek [...]
[...] IG, a z biochemii wiadomo, że najszybciej ze wszystkich cukrów przemienia się w tróglicerydy , w wątrobie. Ale jest ona fruktozą. My oznaczając wskażnik IG badamy we krwi poziom glukozy. Najnowsze badania dowodzą, że także w przypadku innych produktów węglowodanowych może oznaczać , że węglowodany wchłonęły się bardzo szybko z przewodu [...]
[...] lekami przeciwcukrzycowymi stopniowo obniża stężenie glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2., szczególnie nasilone u osób otyłych. Zbliżone do maksymalnego obniżenie poziomu glukozy w surowicy na czczo uzyskuje się po ok. 8 tyg. od podania. Dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego - maksymalne stężenie we krwi po ok. 1 godz. od podania [...]